Dorn-therapie

 

De Dorn methode is een zachte wervel en gewrichtsbehandeling, die gebruikt kan worden bij klachten, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom. Een therapie voor mensen die geplaagd worden door rugklachten of ischiasproblemen. Het mooie van deze prachtige methode is dat het eenvoudig en zeer doeltreffend is.

De basis van de Dorn therapie is correctie van het beenlengteverschil.  Vrijwel iedereen heeft een beenlengteverschil. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze “pilaren”niet even lang zijn, staat ook het bekken scheef! Dit heeft zijn uitwerking op de wervelkolom, met mogelijk pijn en bewegingsbeperking als gevolg.

Dit veelvoorkomende probleem moet verholpen worden, omdat het anders voor veel problemen gaat/kan zorgen. Het leidt vaak tot heiligbeenverschuivingen, (daarop staat de wervelkolom) en veel chronische problemen: scoliose, lage rug- heup- knie- voet- en nekklachten, verzakkingen, darm- en blaasproblemen. Tevens is de behandeling ook heel goed voor zenuwen en organen.
De sturing van de organen gaat vanuit de hersenen via het ruggenmergkanaal naar de plaatsen waar ze uit de wervelkolom naar de betreffende organen lopen.

Zo staat iedere wervel in verbinding met een orgaan of zenuwen. Als de wervels niet goed staan komen deze verbindingen ook onder druk te staan.

De oorzaken van beenlengteverschil kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap, maar vooral het zitten. Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met daar tussen kraakbeen, bijeengehouden door spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen als het ware iets uit de kom van het heupgewricht  “getrokken”. Met als gevolg, en vooral door met 1 voorkeursbeen, wordt het beenlengteverschil eventueel in de hand gewerkt.

De behandeling van de wervelkolom kan eventueel worden afgesloten met een zachte massage: de Breuss massage, die met name gericht is op het verbeteren van de functie van de tussenwervelschijven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Johannesolie. Deze olie werkt ontspannend bij spierpijn, rugpijn, spit en reumatische pijnen. 

Dorn bij kinderen

De Dorn therapie kan ook prima toegepast worden bij kinderen. Bij de bevalling komen grote krachten vrij, daarbij kan de wervelkolom of het bekken van het kind wat scheef komen te staan. Door een speciale massage wordt de scheefstand gecorrigeerd en voelen de kinderen zich vaak beter en huilen minder.Tevens vallen kinderen regelmatig en worden vaak geholpen bij het uittrekken van strak zittende laarzen of schoenen. Er wordt dan (onbewust) behoorlijk hard aan de beentjes getrokken waardoor eventueel beenlengteverschil kan ontstaan.
U als ouder, krijgt indien nodig, handige tips mee om uw kind thuis ook te behandelen.

 

Wanneer Dorn therapie?

  • Beenlengteverschil
  • Rugklachten, bijv. ischias, hernia
  • Heup- voet- knieklachten
  • Blaas- darmklachten
  • Schouder- en nekklachten
  • Scoliose

 

Na de behandeling

Na de Dorn behandeling is het erg belangrijk om 2 tot 3 dagen inspanningen en zwaar tillen te vermijden.
Er kan gedurende 1 tot 2 dagen wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Het lichaam moet wennen aan de gecorrigeerde stand.
Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte afvalstoffen in de weefsels komen nu los en kunnen door meer te drinken, sneller worden afgevoerd).
Tevens krijgt u ook simpele thuisoefeningen mee om de benen op gelijke lengte te behouden.